Yhden naisen roadtrip Lappiin osa 2

Poronkäristystä Karigasniemeltä ja nokka kohti Leviä! Tämän postauksen ykkösosaan pääsette tästä.

Jostain syystä minua ei yllättänyt, että luontoäiti kaatoi vettä niskaan reissun jokainen päivä vaikka säätiedotus lupasi vielä lähtöpäivänäkin +5 lämpimämpää ja 20mm kuivempaa keliä. Sade ei haittaa ulkoilua, mutta henkilöautolla matkatessa vaatteita on miltei mahdotonta kuivattaa sen suuremmin. Siksi Karigasniemeltä suuntasin Leville hotelli Hullu Poroon.

Matka kohti Taivaskeroa, eli keskimmäistä tunturia.

Levillä tunnelma oli mahtava! Toukokuussa kotipizzaa lukuunottamatta kaikki ravintolat olivat suljettuina ja kaduilla oli hiirenhiljaista, kun taas nyt syyskuussa vallitsevasta pandemiasta ei ollut suurtakaan tietoa. Hotellit olivat tupaten täynnä ja ihmiset onnellisia.

Pallaksen ruska kaikessa upeudessaan.

Hyvin nukutun yön jälkeen ajoin Leviltä Ylläs-Pallastunturin kansallispuistoon, jossa päätin lapin reissuni 8,3 kilometrin mittaiseen Taivaskeron kierrokseen. Olen kiertänyt tuon saman reitin isovanhempieni kanssa 15-vuotta sitten ja nyt oli revanssin paikka. Tunne oli nostalginen.

Pallaksella pääsin kokemaan kaikki vuodenajat yhden päivävaelluksen aikana. Reitin alussa oli keltainen syksy, noustessa paahtavan kuuma aurinko ja reitin korkeimmalla kohdalla Taivaskerolla päälle osui lumituisku. Alas tullessa Palkaskeron puolella keltainen syksy oli vaihtunut upeasti monisävyisen punertavaan ruskaan.

Kyseinen Taivaskeron reitti kiertää Palkakeron rinnettä pitkin Taivaskerolle (809m) ja sieltä Laukukeron viertä takaisin Pallaksen luontokeskukselle. Reitillä on ajoittain haastavaa kivikkoa, joten tukevat kengät ovat tarpeen.

Vaikka maisemia tuolta korkeimmalta kohdalta en tällä kertaa päässyt näkemään lumipyryn takia, olen onnellinen, että valitsin juuri tämän reitin reissun viimeiseksi kohteeksi. Aamun tunteina rinteillä ei ollut vielä paljoa retkeilijöitä ja Taivaskerolla sai vaeltaa aika rauhassa.

Reilun kahden tunnin tunturivaelluksen jälkeen nappasin parkkipaikalla sijainneesta ruokakärrystä mukaani paikallisen lohikeiton ja lähdin ajamaan kohti Oulua, jossa yövyin vielä ennen kotiin menoa.

Ensi kerralla suunnittelen reissua vielä hieman enemmän ja varaan mukaani lisää lämmintä varustetta öiden varalle. Seuraavaa reissua siis odotellessa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *