Tusan Lasikota – Alavuden erikoisuus

Viikonloppuna googletellessani Alavuden alueen laavuja, kuin sattuman kaupalla löysin artikkelin, joka käsitteli Alavudelle vuonna 2018 auennutta lasikotaa. Kuvan siitä nähdessäni totesin ääneen, että mitä ihmettä. Kolmen vuoden Etelä-Pohjanmaalla asumisen aikana olen kiertänyt ja nähnyt monia Pohjanmaan ihmeitä, mutta Tusan Lasikota on jäänyt pimentoon. Niinpä suuntasin auton kohti kirkkojärveä ja lähdin ihan paikan päälle asiaa ihmettelemään.

Tusan lasikota sijaitsee Kirkkojärven rannalla.

Päästyäni kodalle ilta alkoi jo hämärtää. Onnekseni paikalla ei ollut muita, mitä samalla ihmettelin, mutta ehkä kolme vuotta sitten rakennettu kota oli oman aikansa nähtävyys ja enemmällä käytöllä talviaikaan.

Noin seitsemän aikaan illalla kotaan syttyneet valot tekivät kodasta vieläkin näyttävämmän vaikka taustalla laskevan auringon valo heijastui kotaan upealla tavalla ennen laskeutumistaan horisonttiin. Tästä illasta eivät kylmät väreet olleet kaukana. Ilta oli upea.

Kodan näköalatornista näkee kauas järvelle.

Missä vaiheessa uskaltaisin paljastaa, että vietin “nuku yö ulkona” -yöni tämän kodan vieressä? Vaikka kota sijaitsee lähellä Alavuden keskustaa sekä asuinaluetta, keskustan hälinä ei kantaudu sinne asti. Lisäksi alueen parkkipaikka on rauhoitettu liikenteeltä 23-06 välisen ajan.

Kodan valot sammuivat puolen yön aikaan, jolloin tunsin olevani täydellisessä hiljaisuudessa. Jostain kaukaa kuului vain rakettien pauke.

Uusi lasikota ja näkötorni vihittiin käyttöön kevättalvella 2018. Persoonallinen lasikodan ja näkötornin yhdistelmä on ollut yksi konkreettinen toimenpide Rantojen virkistyskäytön lisääminen osana Alavuden kaupunkikeskustan kehittämistä -hanketta, jolla Kirkkojärven ja Vähäjärven ympärivuotista virkistyskäyttöä on lisätty.

Visitalavus.fi

Kota on auki vuorokauden ympäri ja sinne on jokainen tervetullut. Sisällä kodassa pääsee lämmittelemään sekä katsomaan vaikkapa televisiota! Kodan takapuolelta löytyy nuotiopaikka, johon puut voi hakea lähellä olevasta puuvajasta. Sen yhteydestä löytyy muuten myös vessa.

Aamun sarastus Kirkkojärvellä.

Tusan lasikota on ehdottomasti yksi kauneimmista asioista mitä tiedän Suomessa olevan. Sen sijainti yllätti minut itsenikin, mutta suosittelen ehdottomasti vierailemaan täällä mikäli Alavuden läheltä sattuu kulkemaan. Tulen ehdottomasti vierailemaan kodalla uudelleen talvella, jolloin järvi on jäässä ja lumikinokset peittävät maan. Voiko maisema olla silloin vieläkin kauniimpi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *