#Nukuyöulkona

Tunturissa käyvä tuuli ja soliseva puro. Ne tuhannet järvet, metsät ja pellot. Pitkät kesäpäivät, yötön yö, joka lopulta vaihtuu lyhyisiin talvipäiviin ja kaamokseen.

Eilen vietettiin Suomen luonnon päivää jo kahdeksatta vuotta! Olemme ensimmäinen maa, joka liputtaa luonnolleen, eikä syyttä. Suomen luonto ja ilmasto on maailman puhtainta. Suomen luonnon päivän tarkoitus on koota suomalaiset yhteen nauttimaan sekä juhlistamaan maamme luontoa. Tähän päivään kuuluu tiivisti myös Suomen Ladun järjestämä “Nuku yö ulkona” -tapahtuma, joka haastaa suomalaiset nukkumaan Suomen suurimmassa hotellissa, luonnossa.

.

Tänä vuonna päätin ottaa osaa tähän haasteeseen, joten lauantaina pakkasin kimpsut ja kampsut reppuun, otin makuupussin kantoon ja lähdin kohti ensimmäistä #nukuyöulkona -yötäni. Olen aikaisemmin toki nukkunut ulkona, mutta en juuri Suomen luonnon päivänä. Tämä oli parasta mitä olen hetkeen tehnyt!

Suunnitelmanani oli yöpyä läheisellä suolla sijaitsevalla laavulla, mutta paikalle päästyäni sain vain todeta pitkospuiden hävinneen paikalta. Olivathan ne kylläkin jo pitkään olleet huonossa kunnossa ja oli vain ajan kysymys milloin ne vaihtuvat uusiin. Mutta millä tuurilla niiden vaihto on kesken juuri silloin, kun sinne on itse menossa?

Matkaa autolta pitkospuille oli onneksi vain pari kilometriä, joten näyttävä U-käännös ja takaisin autoon navigoimaan läheltä toista laavua. Aikani kierreltyäni jouduin kuitenkin toteamaan ettei ajallisesti lyhyen kävelymatkan päästä löydy vaihtoehtoista laavua, joten suuntasin auton läheisen järven rannalle ja rakensin leirini sinne.

Tyyni järvi, jota tasapainotti jostain kuulunut rakettien pauke.

Illan hämärtyessä myös mielikuvitus alkoi ottamaan vallan. Siitä on nimittäin aikaa, kun olen viimeksi yöpynyt ulkona jossain muualla kuin omalla takapihalla, joten tänä yönä läsnä oli myös jännitys.

Ranta sijaitsi aika lähellä asutusaluetta ja yön aikana sain parikin kertaa hetkellisesti seuraa paikalla käyneistä ajoneuvoista. Vaikka järki sanoo, että Suomessa on turvallista, tunne on eri mieltä ja koska tunne on voimakas, se sai vallan. Mitään pahaa ei kuitenkaan tapahtunut ja pääsin voittamaan turvattomuuden pelkoni. Jossain vaiheessa yötä myös jännitys alkoi hälvenemään.

Aamukahvi, päivän parhaimpia hetkiä.

Ulkona nukuttua yötä ehkä vielä parempi hetki on aikainen aamu. Se hetki, kun muut ihmiset ja luonto alkavat vasta heräilemään uuteen päivään.

Istuin kivellä ja katsoin järven pinnalta hälvenevää usvaa sekä horisontista nousevaa aurinkoa. Lähes viereeni lennähti joutsen pariskunta, ehkä hekin osaltaan ihailemaan alkavaa aamua. Nautin vain siitä hetkestä. Hetkestä, joka on ohitse muutamassa kymmenessä minuutissa.

Tämä sunnuntaiaamu oli lähes täydellinen. Se oli muistutus siitä, miksi Suomen helmassa on hyvä elää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *