Salamajärven kansallispuisto – Metsäpeurojen jäljillä

Mielikuva hiljaisesta päivävaelluksesta kansallispuistossa kerkesi jo muutaman päivän jyskyttää takaraivossa ennen kuin eilen otin auton alleni ja ajelin 140 kilometriä Salamajärven kansallispuistoon. Päivän sade-ennustetta lähdettiin paikkaamaan kuoritakilla eikä pipostakaan olisi ollut haittaa rantojen puuskittaisessa tuulessa.

Salamajärven kansallispuisto sijaitsee Kivijärvellä Pohjanmaan ja Keski-Suomen rajan tuntumassa. Helpoimmin Salamajärvelle pääsee omalla autolla, mutta kesäkuusta elokuun alkuun kansallispuistoon voi saapua Kokkolan suunnasta myös retkibussilla. Koirasalmen luontotuvalta lähteville reiteille vievä Koirasalmentie on päällystämätön eikä viime talven aiheuttamia routakuoppia oltu vielä täytetty, joten autolla luontotupaa lähestyvän on syytä olla tarkkana.

Metsäperäläisen taival

Kansallispuiston kymmenestä eri reitistä valitsin kierrettäväkseni Metsäperäläisen taipaleen (6,2km), joka kulkee rengasreittinä Ison Koirajärven ympäri. Reittiä oli kuvailtu vaikeakulkuiseksi ja jo heti aluksi tasapainoa pääsikin testaamaan kivikkoisella polulla vajaan kilometrin verran. Suosittelen valitsemaan tänne lähtiessä tukevat kengät jalkaan ellet sitten satu harrastamaan paljasjalkakenkäilyä, jotka nekin ovat oiva valinta sateista keliä lukuunottamatta.

Metsäperäläisen taival ei sovi aivan perheen pienimmille kengille.

Karuun maisemaan toivat piristävää vaihtelua pitkostetut suoalueet, joita tässä kansallispuistossa riittää. Salamajärven kansallispuistosta löytyy nimittäin eteläisen Suomen suurin suoerämaa ja hyvällä tuurilla Salamajärven soilla voi törmätä myös metsäpeuroihin. Tosin itselläni se onni ei tällä kertaa ollut myöte. Sen sijaan näin tullessani kanahaukan, joka liisi komeasti lähtiessään ensin lentoon hiekkatieltä auton edestä.

Metsäperäläisen taipaleella alun parkkipaikan tulipaikkaa lukuunottamatta, reitillä tulee vastaan vain yksi tulipaikka, joka toimii samalla levähdyspaikkana. En kuitenkaan tällä kertaa pysähtynyt kodalle, lähinnä kovan tuulen takia, vaan jatkoin matkaani kohti pitkospuita. Vinkkinä, että kansallispuistojen tulipaikoilta löytyy yleensä polttopuut valmiina, mutta omat vessapaperit kannattaa muistaa ottaa mukaan kuivakäymälöissä käyntiä varten.

Pahkahonganlahden kota sijaitsee aivan Koirajärven rannalla.

Salamajärven kansallispuisto on oiva kohde päivävaellukseen ja luontoon.fi -sivustolla kannattaa etukäteen käydä tutustumassa alueen eri reitteihin. Sivuilta löytyy myös kattavaa ja ajankohtaista tietoa, joita huomioida kansallispuistossa liikkuessaan.

Ensi kerralla täällä päin liikkuessani aion suunnata lintutornille bongaamaan kahlaajalinnustoa!

Sateinen päiväkahvi Koirajärven rannalla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *