Bodvattnetin luontopolku

Sateisen viikonlopun retkikohteeksi valikoitui Raippaluoto, jossa vierailin ensin Panikessa ja sen jälkeen Kalasatamassa Svedjehamnissa. Lauantain lämmin, mutta sateinen päivä toi säästä huolimatta merenkurkun kauneuden esiin.

Saltkaretin näkötornin maisema

Svedjehamnista lähtee noin 12 kilometrin pituinen vaellusreitti Björkö – Panike, joka kiertää merenkurkun saaristossa. Tällä kertaa jouduin kuitenkin tyytymään Bodvattnetin (3,8km) ympäri kiertävään luontopolkuun, sillä muutama viikko sitten tulehtuneet akillesjänteet eivät aivan vielä ole täysin iskussa. Vajaa neljä kilometriä riitti kuitenkin tällä kertaa hyvin tyrehdyttämään luonnon janon.

Raippaluoto on täynnä punaisia kalastajien vajoja.

Bodvattnetin ympäristö on juuri niin kaunista kuin merellisen ympäristön voi kuvitella olevan. Luontopolku kulkee hetken aikaa samaa matkaa Björkön vaellusreitin kanssa ja mikäli reittiä lähtee kiertämään vastapäivään, alle kilometrin kohdalla pääsee ihastelemaan maisemia Saltkaret -näkötornista. Pian tornin jälkeen Bodvattnetin luontopolku erkanee pitkospuin omaan suuntaansa.

Saltkaret

Luontopolku kulkee meren rantaa ja soistumien viertä, johdatellen lopulta suojeltuun metsään, jossa koskematon luonto pääsee loistoonsa. Olin eritoten yllättynyt Bodvattnetin luonnon vehreydestä ja muutaman kerran jouduin asiaa ihmettelemään ihan ääneen.

Alueella on paljon fladoja ja kluuvijärviä, mutta itseäni pääsi eniten yllättämään vastaan tullut ylämaankarja -lauma, joilla todentotta näytti olevan täydellinen laidun. Hetken aikaa puolin ja toisin toisiamme ihmeteltyämme maltoin kuitenkin jatkaa matkaa kohti luontopolun loppua.

12 kilometrin vaelluksen voi aloittaa sekä Björköstä, että Panikesta.

Luontopolku on suhteellisen helppokulkuista, mutta lapsia ajatellen alun kivikkoinen polku voi olla haastavaa pikkukengille ja mikäli ylämaankarja kiinnostaa, ajamalla Bodvägenin tien päähän pääsee kävellen helposti laitumelle. Matkaa tulee noin puoli kilometriä.

Ensikerralla toivon pääseväni Björkö – Panike -reitille, mutta muillekin sinne haaveileville vinkiksi, kannattaa ottaa omaa välineistöä vesien ylityksiin. Lisäksi Björkön päässä parkkipaikka on maksullinen, kun taas Paniken parkkialue ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *