Sanoin kyllä paljasjalkakengille

Mieheni etsi kevään tullen uusia kesäkenkiä ja mainitsi jokaisen kengän kohdalla kärjen nopeasta kapenemisesta. Jopa samanlaisista kengistä jotka hänellä jo on, mutta joista oli tullut saataville uusi malli.

Olen huomannut saman etsiessäni kenkiä. Omaan jalkaan istuvaa kenkää on pirun vaikea löytää. Se mikä tuntuu kaupassa hyvältä, saa katumaan ostopäätöstä kotona. Miksi muoti menee ulkonäkö edellä, kun mukavuus ja jalkojen hyvinvointi olisi myös vaihtoehtona?

Ensikosketus jalkojen vapauteen

Kokeilin viime talvena ensimmäistä kertaa villasukkajuoksua. Olin kuullut siitä jo pari vuotta aikaisemmin, mutta nyt vasta rohkenin kokeilemaan. Ja jestas oli ihanaa! Sukat jalassa tunsi aivan kaiken, pehmeän hangen, jäiset lumimöykyt ja pakkasen rosoittamat polut. En ollut pitkään aikaan kokenut mitään niin vapauttavaa. Hetken huuma loppui kuitenkin jo viikossa lumien sulaessa.

Halusin ehdottomasti kokea tuon saman tunteen myös kesällä. Kuljen ja olen aina kulkenut paljon avojaloin luonnossa, mutta kaupungissa ilman kenkiä kulkeminen tuntuu hyvin epähygieeniselta. Vuosi sitten kokeilin Partioaitassa paljasjalkakenkiä, joita en lopulta ikinä ostanut, sillä niiden koko ei tuntunut istuvan ja kävely näytti vähintäänkin samalta kuin Aladinin. Tänä keväänä päätin kuitenkin antaa paljasjalkakengille vielä mahdollisuuden ja tuntien googlettelun jälkeen totesin, että on parempi asioida kivijalkaliikkeessä kuin istua sormi suussa yksin asian kanssa.

Suunta Lakeuden Paljasjalkakenkäkauppaan

Kun kyseessä on elämän ensimmäiset paljasjalkakengät, asiantunteva myyjä on erittäin tervetullut. Yllätyin, että löysin paljasjalkakenkiin erikoistuneen kivijalkakaupan vain 20 kilometrin päästä kotoa. Isot urheiluketjukaupat ja harvoin pienemmätkään tarjoavat valikoimissaan paljasjalkakenkiä. Ehkä siksi ettei niille ole juurikaan (vielä) kysyntää, erikoistuneita myyjiä ei ole tai niiden sisäänosto ei vain ole kannattavaa. Uskon kuitenkin, että paljasjalkakenkien suosio Suomessa on kasvusuhdanteessa.

Lakeuden Paljasjalkakenkäkauppa Lapualla

Suuntasin siis auton kohti Lapuaa ja Lakeuden paljasjalkakenkäkauppaa. Ensimmäisellä kerralla en tietenkään tajunnut ilmoittaa saapumisestani myyjälle, mutta onnekseni hän sattui olemaan kotona. Lakeuden Paljasjalkakenkäkauppa on yritys, joka toimii myyjän omassa pihapiirissä, siksi etukäteen ajan sopiminen kannattaa ja on kohteliasta.

Pääsin kokeilemaan kengistä erilaisia malleja ja merkkejä, joista hyvin pian selvisi mikä istuu omaan jalkaan parhaiten. Yllätyksekseni, tai ehkä se ei jaksa enää yllättää, kenkä, jonka olisin verkkokaupasta tilannut, meni hylkyyn heti kun sain sen jalkaan. Kaiken arpomisen ja tunnustelun jälkeen tein ostopäätöksen lopulta Leguanon Beat -kengistä, joilla käveleminen tuntui ihanan kevyeltä. Samalla päädyin ylittämään oman budjettini 60 eurolla, mutta annettakoon se anteeksi, kun kyse on kengistä.

Lakeuden paljasjalkakenkäkauppa sijaitsee yrittäjän omassa pihapiirissä

Lakeuden Paljasjalkakenkäkaupan valikoimassa on neljän eri merkin paljasjalkakenkiä; sukkamallisia, vaellukseen, urheiluun, arkeen ja juhlaan sopivia malleja niin naisille, miehille kuin lapsillekin. Liikkeen omistajalta Kirsiltä sain ammattitaitoista ja osaavaa palvelua eikä hän epäröinyt yhdessäkään vastauksessa kysymystulvani alla.

Jos siis olet harkinnut paljasjalkakenkiä tai uusimassa entisiä, suosittelen suuntaamaan Lapualle tai mikäli paikanpäälle ei pääse, tämä yritys palvelee myös verkossa. Jos malli, koko tai jokin muu asia paljasjalkakenkiin liittyen mietityttää, kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja kysyä!

Miksi päätyä paljasjalkakenkiin?

Työskennellessäni urheiluliikkeessä pistin merkille asiakkaiden valitsevan juoksulenkkareita ei mukavuuden vaan ulkonäön mukaan. Jos asiakkaalla oli mietinnässä kahdet eri lenkkarit, moni valitsi ne kumpien ulkonäkö miellytti enemmän vaikka olisi juuri valittanut kenkien huonompaa istuvuutta tai jopa pientä kokoa. Silloin mietin miksi kukaan haluaisi lenkkeillä liian pienissä kengissä.

Vasemmalta; pj-kengät, entiset “normaalit” kengät ja mv-luistin

Muoti suosii ulkonäöllisesti pienempiä kenkiä, joita käytetään lapsesta asti. Kengistä tehdään kapeita ja mukavuudesta karsitaan. Omalla kohdallani napakka kenkä on tuntunut hyvältä jalassa, mutta todellisuudessa ollut liian pieni.

Yllä olevassa kuvassa on pohjallinen edellisestä kengästäni, pohjallinen mv-luistimesta ja vasemmalla ostamani leguanon pj-kenkä. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin lestiin.

Mv-luistin on lestiltään EE eli levein saatavilla oleva malli. Lisäksi luistimen mallisto “Supreme” on luokiteltu leveydeltään ja muodoltaan normaalin kokoiseen jalkaan (en tiedä kuka määrittelee normaalin kokoisen jalan). Luistin on valittu alan liikkeessä tehdyn jalkaskannauksen mukaan ja on markkinoiden sopivin minun räpylään. Vaikka mv-luistimeen ei kuulu jäädä juurikaan tilaa terän käytön maksimoimiseksi, tuntuu hullulta ajatella, että tuostakin kapeampia malleja on saatavilla.

Kuvan keskimmäinen on pohjallinen edellisestä kengästäni, jonka luulin olevan sopivan kokoinen. Lesti on aavistuksen verran leveämpi kuin luistimessa, mutta silti nopeasti kärkeä kohti kapeneva eikä esimerkiksi iso varpaalle jää juurikaan tilaa.

Olen varma ettei edellisiin kenkiini ole enää paluuta, mutta syksymmällä alkavat jäätreenit tuottavat jo nyt hieman hikikarpaloita otsalle. Miltä luistin tuntuu jalassa pj-kenkien käyttöönoton jälkeen?

Tästä kuvakulmasta pj-kenkä näyttää pienimmältä vaikka on oikeasti tilavin.

Pj-kenkiä ostaessani ehkä eniten mietityttämään saikin siis koko. Olen koko ikäni käyttänyt kenkäkokoa 39, kun taas paljasjalkakengissä ammattilaisen ohjeistamana valittiin koko 41. Toki koko vaihtelee paljon merkittäin, mutta vasta vertaillessani pj-kenkää aiemman kenkäni pohjalliseen huomasin, miten lytyssä varpaani ovat kulkeneet.

Paljasjalkakengät antavat mahdollisimman luonnollisen kosketuksen maahan. Sen lisäksi, että ne parantavat jalkapohjan tuntoaistia, ne myös aktivoivat jalan pienimpiäkin lihaksia, joka ennalta ehkäisee (ja voi jopa parantaa) jalkaterän virheasentoja. Pj-kenkien leveä lesti antaa jalalle riittävästi tilaa toimia luonnollisesti. Askeleella jalka ikään kuin “venyy” hieman kengässä ja siksi on tärkeää, että kengässä on niin sanottu käyntivara.

Oikean kokoisilla ja istuvilla paljasjalkakengillä voi siis parantaa jalkojen terveyttä ja löytää piileviä lihaksia, mutta eivät ne heti aivan autuaaksi tee. Pj-kenkien käyttö kannattaa aloittaa maltilla sillä pienten lihasten aktivoituessa jalat saattavat kipeytyä. Jos käyt kuntosalilla, voit verrata tätä “efektiä” lihaskipuun treenin jälkeen. Minä en aivan siihen malttiin pystynyt ja nyt kärsin kahdesta tulehtuneesta akillesjänteestä. Saman kohtalon voi siis välttää totuttelemalla kenkiin maltillisesti.

Muutoksen tuulet jalkojen terveydessä

Olen käyttänyt paljasjalkakenkiä nyt reilun kuukauden. Se on lyhyt aika 24-vuoden aikana, mutta olen silti jo huomannut jalkaterissäni tapahtuvia muutoksia.

Esimerkiksi molempien jalkojen kaksi pienimmän varpaan kynttä ovat alkaneet taas kasvaa normaalisti. Jossain vaiheessa elämää kynsiä ympäröivä iho alkoi kasvaa kynsien päälle, kynnet paksuuntuivat eivätkä kasvaneet muutamaa milliä pidemmiksi. Nyt iho on vetäytynyt ja kynnet näkyvät normaalisti. Lisäksi varpaiden ihon kovettumat ovat vähentyneet. Uskon tämän johtuvan siitä, ettei kenkä enää paina varpaita vasten.

Samaan aikaan pj-kenkien kanssa hankin apteekista pienimpiä varpaita erottavat silikonit, joita käytän esimerkiksi sohvalla istuessani. Olen huomannut ettei varpaat ole enää niin limittäin kuin aikaisemmin, mutta toivon vuosien saatossa huonojen kenkien synnyttämien räätälin pattien häviävän tai edes pienentyvän.

Tästä tämä paljasjalkakenkäily “ura” vasta alkaa.

Tämän postauksen tarkoitus oli herättää miettimään jalkojen terveyttä. En tarkoita, että pj-kengät olisivat ainoa oikea valinta, mutta kenkien vaikutusta jalkojen terveyteen kannattaa miettiä. Monet jalkavaivat, omanikin, olisi voinut ehkäistä oikean mallisilla kengillä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *