Päivä Maarianhaminassa

Täytimme viikon vaihteessa joka kesäisen perinteemme lapsuuden perheeni kanssa ja risteilimme Maarianhaminaan. Olemme käyneet jokainen kesä laivalla aina lapsuudestani saakka ja minusta on ihanaa, että isämme jaksaa edelleen, jo lähes aikuisille lapsilleen järjestää yhteistä tekemistä.

Viime kesänä risteilimme ensimmäistä kertaa Riikaan ja tällä kertaa kohteeksi valikoitui Maarianhamina ihan jo siitä syystä ettei vallitsevan pandemian takia reittilaivoilla pääse tavalliseen tapaan Tallinnaan/Tukholmaan. Lisäksi, kun tämän kesän reittivalikoimaa katsoi, olisi tuntunut jotenkin absurdilta risteillä Helsingistä Turkuun tai Hankoon.

Kaupunkijunalla matkaa ilmaiseksi

Vastoin kaikkia suosituksia lähdimme kiertämään kaupunkia jalkaisin. Ahvenanmaasta puhutaan pyöräilyn valtakuntana ja sitä se todellakin luontonsa puolesta on. Meillä ei kuitenkaan ollut kovin paljoa aikaa lähteä merta edemmäksi kalaan, joten jalkapatikointi sai tällä kertaa riittää. Kahden vuorokauden risteilyllä aikaa maihin ololle on varattu 8,5 tuntia mikä ennen lähtöä tuntui paljolta, mutta todellisuudessa aika loppui kesken.

Terminaalista matkaa ydinkeskustaan on noin kilometrin verran ja mikäli jalkapatikka ei kiinnosta tai haluaa kokea jotain erilaista, terminaalin edestä kulkee ilmainen kaupunkijuna, joka kiertää myös keskustan lähialueita. Kaupunkijunalla pääsee myös keskustasta takaisin terminaaliin – ilmaiseksi.

Maarianhamina on täynnä ihania tiekylttejä

Ensitöiksemme vierailimme merikorttelilla, joka sijaitsee reilun kilometrin päässä torikadulta. Maisemat merikorttelin laiturilta olivat kauniit, mutta uskoakseni sinne pitäisi veneillä, jotta paikan kauneus pääsee täyteen loistoonsa. Merikorttelilla pääsee ilmaiseksi tutustumaan merelliseen historiaan sekä esimerkiksi veneiden veistämiseen, joten etenkin pienellä budjetilla matkaavan kannattaa suunnata tänne.

Kortteli on kappale elävää merellistä historiaa missä voi tutustua veneenveistoon, raudantaontaan ja muihin käsityötaitoihin. Täällä on vierassatama perinteisille purjealuksille ja puuveneille. Museossamme voi tutustua puulaivan- ja venerakennustyöhön ennen ja nyt.

VisitÅland.com

Emme olleet etukäteen ottaneet selvää Maarianhaminan julkisesta liikenteestä, sillä emme olleet suunnitelleet kauempana olevien nähtävyyksien kiertämistä. Perheen nuorimmat halusivat kuitenkin päästä paikalliseen kauppakeskukseen ja vaikka matkaa sinne oli vain muutamia kilometrejä, +30 asteen lämpötila ja suora auringonpaiste tekivät kävelemisestä liian tuskallista. Siksi päädyimmekin matkustamaan taksilla.

Helppoa matkantekoa suosiville suosittelen sovellusta Mariehamns Taxi, joka toimii samalla periaatteella kuin Uber, mutta kyydit hoitaa paikallinen taksikeskus. Sovelluksen kautta valitaan lähtöpaikka ja määränpää sekä matkustajien määrä. Sovellus antaa samantien hinta-arvion ja tilauksen jälkeen näkee reaaliajassa missä kyyti on tulossa ja montako minuuttia siihen menee. Matkan voi maksaa sovelluksessa tai vasta autossa.

Kyydin tilausvalikko, Mariehamns Taxi.

Torggatan – Keskustan sydän

Keskustan torikadulla pääsee aitoon Ahvenanmaalaiseen tunnelmaan. Kadun varsi on täynnä pieniä, toinen toistaan ihanempia putiikkeja, missä voi tehdä löytöjä vaatteista aina kodin irtaimistoon asti. Jokainen putiikki on oma yrityksensä ja vaikka valikoimat näiden välillä vaihtelevat, hintaerot putiikkien välillä kannattaa huomioida. Etsimme esimerkiksi jääkaappimagneettia isovanhemmillemme ja samanlaisten magneettien hinnat vaihtelivat jopa kolme euroa putiikkien välillä.

Kiertelyn välissä kannattaa suunnata paikalliseen kahvilaan nauttimaan leivoksista, ahvenanmaalaista pannukakkua unohtamatta. Kahviloiden hintataso on muuta suomea huomattavasti edullisempi ja esimerkiksi kahvi maksaa paikasta riippuen 1-2 euroa kupilta.

Olin etukäteen etsinyt Ahvenanmaan perinneruokia ja yllätyksekseni Ahvenanmaa on tunnettu peltileivistä (pitsaa Ahvenanmaalaisittain). Tällä kertaa kuuluisa Ahvenanmaalainen pitsa jäi maistamatta, mutta arvosteluiden perusteella pitsaa kaipaavan kannattaa suunnata Pub Niskaan, joka sijaitsee jo aiemmin postauksessa mainitsemassani merikorttelissa.

Päivä Maarianhaminassa riittää hyvin kaupunkialueen tutkiskeluun tai esimerkiksi rantapäivän viettoon (Lilla Holmen), mutta kauemmaksi siinä ei ennätä eikä kannata lähteä.

Mieheni on monta kertaa maininnut Ahvenanmaan yhdeksi suomen parhaimmaksi paikaksi boulderointiin, joten ensi kerralla Ahvenanmaalle on ehdottomasti tultava Turun saariston kautta henkilö- tai asuntoautolla ja lähdettävä tutkimaan luontoa pyörillä.

Ahvenanmaa on paikka, jossa jokaisen suomalaisen pitäisi edes kerran elämässään käydä. Vaikka Ahvenanmaalla puhutaan ruotsia, saari/saaret ovat täynnä suomalaisuutta ja ehdottomasti yksi Suomen ylpeyden aihe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *