Joe Bidenin ksenofobinen maahantulokielto pitää perheenjäsenet erillään

29. helmikuuta 2020 Yhdysvaltain entinen Presidentti Donald Trump allekirjoitti lausunnon, joka rajoitti maahanpääsyä Yhdyvaltoihin jokaiselta matkustajalta, jotka olivat viimeisen 14 päivän aikana oleskelleet Schengen alueella, Iso-Britanniassa, Irlannissa ja Braziliassa. Lisäksi kuukautta aiemmin voimaan astui toinen rajoitus, joka rajoitti matkustajien pääsyä Yhdysvaltoihin muun muassa Kiinasta.

Matkustusrajoitusten lisäksi tammikuussa voimassa pysyivät myös viisumirajoitukset, joiden mukaan immigrant ja non-immigrant -viisumeita ei Yhdysvaltoihin myönnetty ollenkaan. Nämä rajoitukset purkaantuivat helmi-maaliskuussa 2021.

Astuessaan virkaan tammikuussa 2021 Joe Biden jatkoi ensitöikseen maahantulorajoituksia perustellen lausuntonsa sillä, ettei vielä ole aika turistimatkailulle. Joe Biden oli oikeassa, tammikuussa 2021 oli aivan liian aikaista miettiä turistimatkailua, sillä koronarokotteiden antaminen oli vielä aivan lapsen kengissä ja pelkästään Yhdysvalloissa kirjattuja tartuntoja oli jopa 300 000 päivässä.

16 kuukautta ilman toivon kipinää

Viikko sitten Euroopan Unioni avasi ulkoiset rajansa Yhdysvalloista tuleville matkustajille. EU:n tutkijoiden ja asiantuntijoiden mukaan tartuntatapaukset ovat olleet ja ovat sen verran alhaiset Euroopassa ja Yhdysvalloissa ettei matkustusrajoituksille ole enää tarvetta. Jokainen Euroopan Unionin maa tekee kuitenkin omat päätöksensä sen suhteen, millä rajoituksilla yhdysvaltalaiset kohdemaahan pääsevät.

Olen yllättynyt siitä, miten vähän Suomessa Joe Bidenin lausunnosta 10143 uutisoidaan. Tai siis ei uutisoida ollenkaan. Tällä hetkellä Yhdysvaltoihin pääsee aiemmin mainituista maista sekö Intiasta matkustamaan todella rajallisesti ja matkustamiseen vaaditaan yleisesti erikoislupa, jota anotaan Yhdysvaltain viranomaisilta ellet sitten satu olemaan Yhdysvaltain kansalainen tai työskentele todella kriittisellä alalla Yhdysvaltalaisessa yrityksessä. Nämä alat löytyvät esimerkiksi Valkoisen talon virallisesta lausunnosta.

Vaikka oma tämän hetkinen elämäntilanteeni riippuu täysin Joe Bidenin päätöksistä, on ollut murskaavaa lukea esimerkiksi perheenjäsenten ja pariskuntien tilanteesta, jossa toinen asuu Yhdysvalloissa ja toinen Euroopassa. Monet eivät ole nähneet puolisoaan, vanhempiaan, ystäviään yli 16 kuukauteen, sillä non-immigrant -viisumilla Yhdysvalloissa asuva ei pääse maahan takaisin, mikäli sieltä lähtee. Monet ovat tilanteessa, jossa heidän täytyy valita työpaikan ja perheen väliltä.

Esimerkiksi twitterissä eräs Yhdysvalloissa asuva nainen avautui siitä, ettei hänen omat vanhempansa ole päässeet vielä tapaamaan lapsenlastaan, joka syntyi viime syksynä. Niin iso ja tärkeä elämäntapahtuma kuin lapsen syntymä on, eikä sitä pääse jakamaan ja kokemaan omien rakkaidensa kanssa. En pysty edes kuvittelemaan sitä kärsimyksen määrää.

Piinaava hiljaisuus

En osaa sanoa kumpi herättää enemmän ihmetystä, se miten paljon Bidenin ministereiden ja CDC:n kommentit eroavat toisistaan vai se, ettei Joe Biden ole antanut asiasta minkäänlaista lausuntoa koko kevään aikana.

Loppuviikosta Ranskassa vieraillut Yhdysvaltain ministeri Antony Blinken sanoi haastattelussaan, että vielä on liian aikaista antaa päivämäärää matkustusrajoitusten päättymiselle. Lisäksi hän kertoi Yhdysvaltain päättäjien olevan huolissaan Euroopassa leviävästä Intian delta-muunnoksesta vaikka vain pari päivää aikaisemmin CDC:n toinen johtavista lääkäreistä Dr. Vivek Murthy kommentoi etteivät he matkustusrajoituksiin liittyvissä päätöksissään ota huomioon delta-varianttia.

Perjantaina esimerkiksi WSJ uutisoi, että Euroopan johtavat matkailualan yritykset sekä diplomaatit ovat ottaneet Joe Bideniin jälleen kerran yhteyttä saadakseen Yhdysvallat purkamaan matkailuun liittyvät rajoitukset. Voimassa olevia rajoituksia oli kuvailtu epäreiluina ja perusteettomina sekä inhimillisyydettömyydellä ihmisiä kohtaan. Lisäksi yritykset kuten lentoyhtiöt tekevät päivittäin jatkuvaa tappiota eikä maiden taloutta saada nousuun ilman rajoitusten purkamista.

En ole millään tavalla yllättynyt ettei Biden tai Valkoinen talo ole antanut tähän minkäänlaista kommenttia. Joe Bidenin hiljaisuus matkustusrajoituksiin liittyen on ollut jopa naurettavaa. Hän ei ole kommentoinut asiaa moneen kuukauteen ja väistää kysymykset niihin liittyen vastauksella “seuraamme tiedettä”. Ilmeisesti Euroopassa ja Yhdysvalloissa tiede on erilaista?

Toivo elää

Olen seurannut matkustusrajoituksia, niihin liittyviä päätöksiä sekä Joe Bidenin ensimmäisiä kuukausia presidenttinä hyvinkin tiiviisti. Johtuen väistämättä varmasti siitä, että Yhdysvaltoihin lähtö on viivästynyt jo lähes puolivuotta.

Tähän mennessä vaikka kommentit Valkoiselta talolta ovat olleet vähäisiä, ympäri maailmaa ihmiset jaksavat silti uskoa tulevaan ja tsempata toisiaan. Sosiaalisessa mediassa hästägillä #LoveIsNotTourism voit lukea ihmisten tarinoita ja taistelua matkustusrajoituksia kohtaan.

Kuluvalla viikolla puhe matkustusrajoituksista on käynyt entistäkin kiivaampana, varmasti johtuen siitä, että ympäri maailmaa lomakausi on pyörähtänyt käyntiin ja esimerkiksi lentoyhtiöille vuoden tärkein aika on käsillä. Euroopan Unionin ja Iso-Britannian päättäjät ovat valmiita vaikka puristamaan tiedon ulos Joe Bideniltä, milloin matkailu avautuu.

Vaikka oma aikani Yhdysvaltoihin lähdön suhteen on vähissä, olen edelleen hyvin optimistinen sen suhteen, että lähiaikoina saamme ratkaisevaa lisätietoa Valkoiselta talolta. Ei välttämättä turisteille, mutta perheille, puolisoille ja muille non-immigrant -viisumin haltijoille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *