Mitä kuuluu au pairiksi lähdölleni?


Kohta on viisi kuukautta siitä, kun minun piti lähteä Yhdysvaltoihin. Viisi kuukautta. Se tuntuu niin uskomattomalta! Mutta vielä uskomattomammalta tuntuu se, että maailma on ollut jo 15 kuukautta sulkutilassa.

Muistan edelleen sen pettymyksen tunteen, kun 1. tammikuuta sain lukea Donald Trumpin jatkaneen Yhdysvaltain maahantulorajoituksia. Puhumattakaan niistä jokaisesta talvisesta illasta, jotka vietin googlen parissa etsien mahdollisia “johtolankoja” eli uutisia siitä, milloin rajoitukset mahdollisesti puretaan. Välillä olo tuntui todella tuskaiselta, kun tulevaisuudesta ei ollut mitään muuta tietoa kuin se, että lähtö voi tapahtua joko kahden viikon päästä tai vasta kahden kuukauden päästä.

No nyt siitä on viisi kuukautta, rajoitukset ovat edelleen voimassa ja minä olen Suomessa. Mennyt kevät on opettanut minulle ennen kaikkea kärsivällisyyttä. Lähtöpäivä on muuttunut neljään eri päivämäärään ja tällä hetkellä sitä ei ole ollenkaan asetettu vaan se leijuu ilmassa vailla lisätietoa.

Kuluneen kevään aikana olen paneutunut Yhdysvaltojen politiikkaan enemmän kuin koskaan ennen. Olen katsonut jokaisen Valkoisen talon lähettämän presidentin puheen, puolet lehdistötilaisuuksista ja lähes jokaisen CDC:n (Centers for disease Control and Prevention) asiantuntijoiden lähetyksen. Ja kuinka paljon olenkaan tämän kevään aikana oppinut uutta! Joe Biden on tehnyt lyhyessä ajassa todella paljon sellaisia asioita kansalaistensa eteen, mutta ei mennä niihin tällä kertaa.

Vinkkinä, jos jotain kiinnostaa seurata ulkomailla tapahtuvia asioita (tehtyjä päätöksiä, politiikkaa, markkinaindeksejä yms) niin mun suosikki siihen on Bloomberg.com. Jos he eivät jotain ulkomailla tapahtuvaa asiaa tiedä, niin se ei sitten ole vielä tapahtunut.

Boston, 2019

Mitä kuuluu matkustusrajoituksille?

Tällä viikolla Yhdysvaltojen matkustusrajoitukset saivat jo pienen toivon pilkahduksen, kun Yhdysvalloissa asetettiin asiantuntijoista koostuvia ryhmiä tutkimaan matkustuksen avaamista Yhdysvaltojen, Euroopan Unionin, Meksikon, Kanadan ja Englannin välille. Työryhmät tutkivat muun muassa maiden koronatilanteita sekä sitä, miten matkustuksen avaaminen olisi mahdollista tehdä turvallisesti.

Keskiviikkona Joe Biden matkusti Iso-Britanniaan ensimmäistä kertaa presidenttikautensa aikana. Kyseessä on siis G-7 -kokous, joka on parasta aikaa käynnissä. Eilisen aikana Boris Johnson ja Biden keskustelivat matkustuskuplan avaamisesta maidensa välille, joka yritetään avata niin pian kuin mahdollista. Iso-Britannian tutkijoita kuitenkin huolettaa se, että koronan kolmas aalto on mahdollisesti vasta matkalla Britteihin ja on mahdollista, että se lykkää maan avaamista, jonka on tarkoitus tapahtua 21. kesäkuuta.

Rajoitukset ovat siis edelleen voimassa, mutta niiden odotetaan avautuvan pian. Itse uskon, että Joe Biden tähtää ensiksi siihen, että hän saa kansastaan vähintään 70% rokottautumaan ennen kuin rajoja lähdetään avaamaan.

Prince George, Kanada. Au pair -vuodeltani 2017-18.

Miltähän se tuntuu, sitten kun lähtöpäivä oikeasti koittaa?

Jossain vaiheessa kevättä odotus lähdöstä hiipui kokonaan. On raskasta velloa kokoajan tietämättömyyden tunteessa ja kun asialle ei itse voi mitään, se on opittava hyväksymään. Välillä on edelleen päiviä, jolloin turhautunut olo valtaa mielen, mutta silloin on vain muistettava, ettei minulla ole mikään kiire. Olen suunnitellut opinnot uusiksi eikä myöhästynyt lähtö sen osalta haittaa.

Keskustelen paljon erimaalaisten tulevien au pairien kanssa whatsapp -ryhmissä ja monella on kevään aikana tullut eteen se tilanne, että heidän host -perhe on lähtenyt ohjelmasta. Siinä hetkessä varmasti putoaa maa jalkojen alta. Silloin joutuu aloittamaan koko prosessin alusta ja etsimään uuden perheen minkä löytäminen ei ole aina kovin yksinkertaista. Pahimmassa tapauksessa osuvaa perhettä ei löydä samasta kaupungista tai edes samasta osavaltiosta ja perheen vaihtamisen lisäksi on osattava hyväksyä, että au pair -vuotensa tulee viettämään jossain muualla. Moni au pair nimittäin etsii perhettä sieltä omasta “unelma kaupungista”.

Boston, 2019

Saan olla ja olen todella onnellinen siitä, että minun host -perhe pystyy odottamaan rajoitusten purkamista. Olen itseasiassa keskustellut heidän kanssaan ensimmäisen kerran jo vuonna 2018 ja alunperin minun piti aloittaa heidän au pairinaan Heinäkuussa 2019, mutta elämässä tuli vastaan niin isoja ikäviä asioita, että lähtö peruuntui viikkoa ennen.

Viime syksynä sitten otin heihin uudelleen yhteyttä ja nyt olen lähdössä heidän luokseen. Minusta tuntuu, että olemme loistava “match” ja tulemme viettämään paljon hyviä hetkiä vuoteni aikana.

Mitä ajatuksia matkustusrajoitusten purkaminen teissä herättää? Entä haluaisitteko, että kerron lisää au pairiuteen liittyvistä asioista?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *