Matkustuksen avautuminen Euroopan Unionissa


Koko kevään maailmalla on punnittu matkailun avautumista ja oltu huolissaan etenkin kesän lomakaudesta. Saadaanko matkailu avattua kesää varten? Monessa Euroopan maassa tautitilanne on vielä vaikea, kun maat taistelevat koronan kolmatta aaltoa vastaan. Tartuntatilanteesta huolimatta maat ovat jo tietyin ehdoin poistaneet maahantulorajoitukset Euroopan kansalaisilta ja heinäkuun 1. päivä EU:ssa käyttöön otettava digitaalinen covid-todistus voi olla passi vapaaseen matkustamiseen Euroopan Unionin jäsenmaiden välillä.

Mikä digitaalinen covid-todistus ja mitä sillä hyötyy?

Euroopan Unionin jäsenmaat pyrkivät heinäkuun aikana ottamaan käyttöön digitaalisen todistuksen, jolla henkilö voi todistaa negatiivisen koronatestituloksen, saadun koronarokotuksen tai sairastetun, mutta jo parantuneen koronatartunnan. Ennen kuin EU:n oma todistus tulee saataville, oman koronarokotetodistuksen voi ladata omakannasta, mikäli rokotteen on jo saanut.

Euroopan unionin sisällä matkustava saa vapaan liikkuvuuden EU:n digitaalisella todistuksella ELLEI kohdemaa ole asettanut rajoituksia maan tautitilanteen vuoksi. Euroopan Unionin kansalaisen perusoikeuksiin kuuluu jo vapaa liikkuminen maiden välillä, mutta koronatilanteessa vapaalla liikkumisella tarkoitetaan asetettuja ehtoja esimerkiksi karanteeniin liittyen.

Onko nyt oikea aika avata matkailua?

En usko siihen olevan oikeaa tai väärää vastausta sillä matkailun avaaminen voidaan tehdä hyvinkin tautiturvallisesti. Monen maan talous riippuu matkailusta ja esimerkiksi Espanjassa matkailun romahtaminen näkyy bruttokansantuotteen selvänä laskuna. Mikäli matkailu saadaan kunnolla avattua ja ihmiset uskaltavat lähteä matkustamaan, tämä helpottaisi taloudellisesti monen maan tilannetta ja saattaisi pelastaa vielä monia yrityksiä puhumattakaan työpaikoista.

Kun matkustamista taas tarkastellaan tautitilanteen näkökulmasta, sanoisin, että suurimman osan maailman maiden tilanteesta (ja rokotekattavuudesta) johtuen matkailun avaaminen on liian aikaista. Tähän toki liittyy paljon kysymyksiä. Voidaanko maailmaa pitää kiinni loputtomiin? Osaavatko ihmiset selvittää kohdemaansa tautitilanteen ja harkita matkaa turvallisuus edellä? Vaikuttaako matkailun avaaminen merkittävästi tartuntoihin?

Kuten aikaisemmin sanoin, mielestäni matkailua voidaan kokeilla avata hyvinkin tautiturvallisesti. Moni maa on avannut matkailua matalan tartuntailmaantuvuuden maille negatiivisella testituloksella, osa täysin rokotetuille, osa myös rokottamattomille karanteeni edellytyksin. Kukaan ei voi ennustaa, vain arvailla, miten tartuntalukujen käy, kun ihmiset lähtevät maailmalle.

Tähän haluan kuitenkin ottaa esimerkin Yhdysvalloista, jonka tautitilanne on muuttunut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana ja joka on jo monessa osavaltiossa päässyt avaamaan/lähellä avaamista takaisin normaaliin elämään. (Mielestäni Yhdysvaltoja voidaan verrata kuin pieneksi Euroopaksi tässä asiassa).

Huhti-toukokuun vaihteessa koronarokote tuli kaikkien aikuisten saataville Yhdysvalloissa ja toukokuun aikana tartuntaluvut ovat laskeneet 50 tuhannesta tartunnasta (per päivä) noin 20 tuhanteen tartuntaan päivässä. Osassa osavaltioista eletään jo lähes normaalia arkea; ei maskipakkoa ulkonaliikkuessa (rokotetuille maskipakkoa ei ole ollenkaan enää), vapaata ajanviettoa rokotetuiden kesken myös sisällä, ei yleisömäärien rajoituksia tapahtumissa ja lisäksi osavaltioiden välinen matkustaminen on vapautunut lähes kokonaan eikä tartunnoissa ole nähty kasvua, päinvastoin. Yleisömääriin hieman perspektiiviä sillä, että esimerkiksi Bostonissa yhteen NHL-otteluun saa nyt myydä hallin täyteen eli illan aikana lähes 20 000 ihmistä pääsee katsomoon sisätiloihin. Kevään ajan Yhdysvalloissa NHL-areenoiden kapasiteetti on ollut 10-50% mikä tarkoittaa n. 700-10 000 katsojaa per ottelu. Lukuunottamatta alkuvuotta, jolloin katsojia ei otettu halliin.

TD Garden, Boston 2019

Huomioon otettavaa kuitenkin on ettei Euroopassa koronarokote ole vielä tullut jokaisen saataville ja merkittävä määrä väestöstä on rokottamatta toisin kuin Yhdysvalloissa, jossa 63% on saanut vähintään yhden rokotteen. Ehkä matkailua pitäisi vielä hetken odottaa, jotta yhä useampi kerkeäisi saada rokotteen?

Ottamatta kantaa siihen kannattaako matkustaa vai jäädä kotimaahan, suosittelen ulkomaille tänä vuonna haikailevia viimeistään nyt tarkastelemaan omaa matkavaraustilannetta. Muutama pakettimatkojen tarjoaja on jo ilmoittanut osan lähtöpäivistä olevan loppuunmyyty tai lähellä loppuunmyymistä. Lisäksi lentolippujen hinnan on arvioitu nousevan 16% nykyisestä kesän aikana.

Moni lentoyhtiö ja pakettimatkan tarjoaja on tämän kevään aikana laajentanut peruutus- ja muutosehtojansa niin, että tautitilanteen pahentuessa asiakas voi matkan peruuntuessa saada rahansa takaisin tai siirtää matkan ajankohtaa. Mahdollisesti päivittyneitä ehtoja kannattaa siis tarkistella.

Reykjavik 2019

Euroopan Unionin liikennevalokartta

Lopuksi vielä haluan tuoda tietoon Euroopan Unionin liikennevalokartan. EU on luonut liikennevalokartan helpottamaan kansalaisen ymmärrystä kohdemaansa tautitilanteesta ja rajoituksista. Liikennevalokartta on jaettu kolmeen osaan tartuntojen mukaan;

Punainen, harmaa ja tummanpunainen maa/maanosa – ilmaantuvuusluku on 150-499 tai jopa yli 500 sataatuhatta ihmistä kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Keltainen maa/maanosa – ilmaantuvuusluku on 25-149 sataatuhatta ihmistä kohden viimeisen kahden viikon aikana.

Vihreä maa/maanosa – ilmaantuvuusluku on alle 25 sataatuhatta ihmistä viimeisen kahden viikon aikana.

Tällä hetkellä vain kaksi maata, Islanti ja Malta, yltävät kokonaan pienimmän ilmaantuvuusluvun väriin. Eikä ihme, Islannissa on todettu viimeisen kahden viikon aikana vain kuusi uutta tartuntaa ja Maltalla 56. [Googlen tilastot ja tapauskartta]

Mikäli ulkomaille ja nimenomaan eurooppaan haikailee, suosittelen käymään Euroopan unionin omalla “re-open Eu” -sivulla osoitteessa reopen.europa.eu, josta löytyvät viimeisimmät Euroopan maiden rajoitukset. Sivulla pystyy helposti navigoimaan huomioon otettavat asiat, kuten karanteeni, testitulokset, rokotevaatimus yms muut matkan tekemiseen ja maahan pääsemiseen vaadittavat asiat.

Riika 2020

Lähteet

Euroopan Unioni. (3. Kesäkuu 2021). Re-Open EU. https://reopen.europa.eu/fi

Tilastokeskus. (28. Toukokuu 2021). Tilastokeskus. https://www.stat.fi/ajk/koronavirus/koronavirus-ajankohtaista-tilastotietoa/miten-vaikutukset-nakyvat-tilastoissa/talouden-tilannekuva

European Comission. (3. Kesäkuu 2021). Travelling in the EU. https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/travelling-eu_en

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *